Puu on kuin itse itsensä rakentava biokemiallinen tehdas, joka yhteyttää auringon voimalla vedestä ja hiilidioksidista sokeria ja happea. Yhteyttäminen eli fotosynteesi on tärkein elämää ylläpitävä prosessi maapallolla. Puu muodostuu erilaisista soluista. Yhteyttäminen tapahtuu viherhiukkasissa eli kloroplasteissa.

Yhteyttämisen kemiallinen kaava: 6H2O (vesi) + 6CO2 (hiilidioksidi) + auringonvalo → C6H12O6 (glukoosi) + 6O2 (vapautuva happi).

Osaatko yhteyttää? Vie vesi ja hiilidioksidi oikeaan paikkaan, niin näet mitä syntyy! Solumallissa voit tutkia puun rakennetta tarkemmin.

Puun solurakenne

Lehtien ja neulasten yhteyttämissolukot ja siemenien varastosolukot ovat eläviä solukoita, joissa tapahtuvat tärkeät elintoiminnot. Veden ja sen mukana ravinteiden kuljetuksesta huolehtivat puutuneet, kuolleet johtosolukot, havupuissa putkisolut eli trakeidit ja lehtipuissa putkilot. Pintasolukot suojaavat lehtiä, runkoa ja juuria ja välittävät hiilidioksidia, happea ja vettä puun sisäosien solukoihin. Eritesolukkoja ovat muun muassa havupuiden pihkatiehyeiden tylppysolut. Silmujen ja juurten kärkikasvusolukoissa tapahtuu puun pituuskasvu ja rungon jälsikerroksessa puun läpimitan kasvu. Puun soluseinien runkoaineena on selluloosa. Ligniini täyttää soluseinämän välit, liimaa kuidut toisiinsa ja saa seinän puutumaan. Hemiselluloosa on ligniinin ohella soluseinän toinen täyteaine, joka vahvistaa seinän rakennetta. Lisäksi puu sisältää erilaisia uuteaineita. Lehti- ja havupuissa solut ovat erilaisia mm. muodoltaan ja järjestykseltään. Siksi eri puulajit ovat erilaisia myös ominaisuuksiltaan.