Suurin osa metsähakkuista tehdään harvestereilla eli motolla. Yksityismetsänomistaja voi säästää tekemällä metsänsä hoitotyöt itse. Yksityismetsistä myydyistä puista omistajat hakkaavat noin 15%. Monelle metsänhoito on mukava vapaa-ajan harrastus. Metsurityönä tehdään tamikonhoitotöitä ja hakataan erityiskohteita.

Motokuski ja metsuri ovat moniosaajia, joiden vastuulla ovat toteutukseen liittyvät valinnat. Ammattilaisella ja harrastelijalla on monenlaisia metsätyövälineitä.

Saatko sahan pärisemään? Tutustu harvesteriin – se on siisti työympäristö!

Metsäkoneenkuljettajat

Puun koneellinen lähikuljetus yleistyi 1960-luvun lopulla ja hakkuut koneellistuivat 1980-luvun puolen välin jälkeen. Voimakkainta kehitys oli 1990-luvulla. Korjuuyritykset ovat yleensä pieniä. Tavallisesti korjuuyrityksessä työskentelee yrittäjä ja alle 10 työntekijää. Omistaja osallistuu itsekin suorittavaan konetyöhön. Kalustoon kuuluu 1-2 hakkuukonetta, 1-2 kuormatraktoria, korjaamohalli huoltoja ja korjauksia varten sekä kuljetus- ja huoltokalustoa.

Korjuuyrityksen perustoimintaa on hakkuu ja lähikuljetus. Toimintaan voi myös kuulua muita metsänhoitoon kiinteästi liittyviä palveluja.

Keskimääräinen korjuuyritys hakkaa ja kuljettaa puutavaraa tienvarteen vuodessa reilut 40 000 kuutiometriä. Tähän tarvitaan uudistushakkuissa vähintään hakkuukone ja kuormatraktori kuljettajineen. Harvennushakkuissa tarvitaan samaan määrään useampia koneita ja kuljettajia. Pohjoisessa hakkuukertymät ovat pienempiä ja koneiden tarve suurempi. Hakattava ja kuljetettava puumäärä vaihtelee korjuuyritysten välillä paljon. Siihen ja hakkuukertymään vaikuttaa moni asia, joista merkittävimpiä ovat työmaiden sijainti, puuston koko, työmaiden koko ja hakkuutapa.

Metsurit

Metsureiden osuus metsätöissä on n. 5-10 %. Osa ensiharvennuksista, maastollisesti tai maisemallisesti haastavat pienikokoiset kohteet hakataan miestyönä moottorisahan avulla. Metsurityön määrä ja sisältö on parissa vuosikymmenessä kohdannut rajun muutoksen. Työ sisältää pääasiassa taimikonhoitoa, istutusta, avustavaa suunnittelua ja muita tukitoimintoja.