Lajittelu ja kuoriminen

Sahatavaran valmistus alkaa tukkien koneellisella lajittelulla ja kuorimisella. Puut lajitellaan puulajin, läpimitan, pituuden ja laadun suhteen eri laatuluokkiin. Sahatukin arvo sahan raaka-aineena riippuu näistä tekijöistä. Automatiikka ohjaa puun optimaalista sahausta.

Tukista saadaan sahalla sahattuna erilaisia puutavaroita, mm. lauta, rimaa, parrua.

Sahauslinja koostuu pelkkahakkureista, vanne- tai pyörösahoista tai näiden yhdistelmistä. Sahalla voi olla omat sahauslinjansa ja -koneensa järeille tukeille ja pienpuulle. Tukin sahaustapoja on useita, mutta suomalaisessa vientiteollisuudessa on yleinen neli- eli pelkkasahaus, joka on pohjoismainen sahaustapa. Säteittäistä kvarttisahausta käytetään mm. puusepän erikoislaatuja tuotettaessa ja läpisahausta lehtipuusahauksessa.

Kuivaus ja lajittelu

Sahauksen jälkeen sahatavara kuivataan ja lajitellaan. Automaattinen lajittelu tapahtuu huomioimalla puun laatu ja loppukäyttö. Kuivaus tapahtuu esimerkiksi jatkuvatoimisissa kanavakuivaamoissa tai pienemmissä kamarikuivaamoissa 60–80 °C lämpötilassa. Kuivausaika riippuu sahatavaran paksuudesta ja kuivuminen vie nopeimmillaan pari vuorokautta. Kuivausta säädellään lämpötilalla, tuuletuksella sekä kosteuslaitteilla. Pienet puusepänliikkeet ja sahat voivat kuivata erikoissahatavaraa ulkona tapuleissa, jolloin kuivaus aloitetaan kevättalvella ja kestää puolisen vuotta. Joissakin puusepäntöissä arvostetaan ilmakuivattua puutavaraa. Kuivaus parantaa puun säilyvyyttä ja sen käyttöominaisuuksia, kuten lujuutta, työstettävyyttä ja liimattavuutta.

Kuivauksen jälkeen sahatavara lajitellaan, katkaistaan tarvittaessa moduulimittaan, leimataan, paketoidaan ja varastoidaan. Yleisin laatulajittelu perustuu pohjoismaisen sahatavaran lajitteluohjeisiin. Eri laatuluokan sahatavaraa käytetään eri kohteissa. Laatuun vaikuttaa eniten oksaisuus. Parasta A-luokan sahatavaraa käytetään lattioissa, listoissa, sisäverhouksessa ja korkean ulkonäön vaatimissa puusepäntuotteissa, huonointa D-laatua taas muottilautana valussa ja pakkauksissa.

Jatkojalostus ja sivutuotteet

Sahatussa puutavarassa on eri osia, mm. pintapuoli, lape, syrjä, särmä.

Höyläämöt jalostavat sahattua puuta edelleen. Höyläyksellä varmistetaan puun mittatarkkuus ja saadaan puulle sileä pinta sekä haluttu muoto. Nykyaikaisissa höyläkoneissa sahatavara työstetään samanaikaisesti kaikilta neljältä sivulta ja samalla poikkileikkausprofiili voidaan työstää halutunlaiseksi. Höyläämöt voivat olla erillisiä laitoksia, mutta usein ne sijaitsevat sahojen, puusepäntehtaiden tai talotehtaitten yhteydessä.

Aina, kun pyöreästä tukista sahataan neliskulmaisia kappaleita, osa puusta päätyy sivutuotteeksi. Noin puolet tukista päätyy sahatavaraksi ja toisesta puolesta syntyy haketta, sahanpurua ja kuorta. Hake ja sahanpuru myydään levy- ja paperiteollisuuden raaka-aineeksi ja kuorta polttamalla saadaan lämpöenergiaa sahatavaran kuivatukseen tai myytäväksi.

Vihreitä suurennuslaseja erisuuntaan osoittaen. Yhden sisällä on Pilke, toisen sisällä puunpoikkileikkaus ja yhden sisällä ötökkä.

Lankku kuin lankku