Pohjoiset metsät
Suurin osa Suomea on pohjoista havumetsävyöhykettä, joka näkyy isossa kartassa vihreänä. Entä sinun kotipaikkasi? Karttanäytöstä voit vertailla, miten metsäkasvillisuusvyöhykkeet riippuvat ilmastosta.
Suomi on Euroopan metsäisin valtio: noin kolme neljäsosaa eli yli 25 miljoonaa hehtaaria Suomen maapinta-alasta on metsää. Valtaosa Suomea kuuluu viileään, pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen, joka on pohjoisen pallonpuoliskon laajin ja taloudellisesti tärkein kasvillisuustyyppi. Pohjoinen havumetsävyöhyke on puustoltaan melko yhtenäinen: vallitsevat puulajit kuuluvat muutamaan havupuusukuun. Lisäksi on erilaisia lehtipuulajeja.

Metsäkasvillisuusvyöhykkeet
Suomessa pohjoinen havumetsävyöhyke jakautuu kuuteen ilmastoltaan erilaiseen metsäkasvillisuusvyöhykkeeseen. Ne riippuvat tehoisan lämpötilan summasta, johon lasketaan kasvukauden aikana vuorokauden keskilämpötilan viiden asteen ylittävä osa. Etelä-Suomessa lämpösumma on suurempi kuin Tunturi-Lapissa. Toisaalta pohjoisessa on kasvukaudella enemmän valoa. Suomessa havumetsävyöhyke rajoittuu pohjoisessa arktiseen tunturikoivuvyöhykkeeseen ja etelässä Keski-Euroopan lehtometsävyöhykkeeseen.
Tehoisan lämpötilan summa (°C vrk) keskimäärin 1981- 2010, Degree days average 1981-2010.