Sivuvirroista käyttöön
Metsähake on puupolttoainetta, jonka valmistuksessa voidaan käyttää kaikkia puumateriaaleja, kuten hakkuutähteinä kerättäviä puiden latvuksia, oksia ja kantoja.
Sahanpuru on mekaanisen metsäteollisuuden sivutuote, jota syntyy esimerkiksi sahoilla tai höyläämöissä. Voidaan käyttää esimerkiksi kasvien suojaamiseen taimitarhoilla.
Puunkuori on metsäteollisuuden monipuolinen sivutuote, jota käytetään esimerkiksi jatkojalostettuna elintarviketeollisuudessa, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa tai sellaisenaan puutarhoissa pensaiden juurilla.
Hake on puupolttoainetta, jota käytetään esimerkiksi lämmityksessä.
Puuhiiltä saadaan puuta kuivatislaamalla. Käytetään grillihiilenä ja voidaan jatkojalostaa aktiivihiileksi, jota käytetään lääke- ja ympäristöteollisuudessa
Pelletit ovat tiiviiksi puristettua sahanpurua, kutterinlastuja ja muita sahateollisuuden sivutuotteita. Pellettejä käytetään muun muassa lämmityksen polttoaineena.
Briketit ovat sahateollisuuden sivutuotteista puristamalla valmistettuja paloja, joita voidaan käyttää lämmityksen polttoaineena.
Kuivasellua käytetään paperin valmistuksessa. Ne ovat kuivattuja ja paloiksi leikattuja selluarkkeja.
Ekovilla tehdään kierrätetystä puukuidusta. Ekovilla on eristysmateriaalia, jota käytetään rakennusten lämmöneristyksessä.
Hiontapöly käytetään usein energiaksi.
Soodasakka on sellutehtaan soodakattiloiden ”tuhkaa”, joka sisältää runsaasti kalkkia, rikkiä, fosforia, magnesiumia ja muita kivennäis- ja hivenaineita, kemikaaleja ja raskasmetalleja. Soodasakka on hankala jatkokäyttää, mutta sen jalostukseen etsitään keinoja – tällä hetkellä se menee kaatopaikalle.
Tuhka on puun palamisesta jäljelle jäävä jauhemainen palamisjäännös. Puusta saatavaa tuhkaa voidaan käyttää esimerkiksi metsien lannoituksessa.
Meesa on kalsiumkarbonaattia (CaCO3), jota syntyy sellunvalmistusprosessissa. Meesasta voidaan polttaa kalkkia, jota käytetään sellutehtailla. Voidaan käyttää myös esimerkiksi maanviljelyksessä lannoitteena.
Hartsi on kemiallisten yhdisteiden seos, jota saadaan erityisesti männystä. Hartsia käytetään esimerkiksi laastareiden liimoissa, kosmetiikassa, muovien valmistuksessa ja vanerissa. Havupuiden pihkassa on hartsia.
Yhdisteet, kuten xylitoli, terpeenit, tanniinit, betuliini ja mannaani, saadaan biotuoteteollisuuden sivutuotteina. Näitä yhdisteitä käytetään esimerkiksi lääketeollisuudessa, kemianteollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa. Tiesitkö, että purukumin xylitol on koivusokeria?
Nesteet:
Mustalipeä on sulfaattisellun keitosta muodostuvaa lientä. Koostuu puusta liuenneista aineksista ja keittokemikaaleista. Mustalipeää käytetään esimerkiksi energiantuotantoon sellutehtaissa.
Kuitu- ja pastalietteitä muodostuu sellu- ja paperiteollisuuden toiminnassa monenlaisia. Niiden laatu ja määrä riippuvat prosessista. Eri lietteitä käytetään esimerkiksi maanparannuksessa, polttoaineena ja rakennusmateriaalien raaka-aineena.
Puudiesel on raakamäntyöljystä vetykäsittelemällä valmistettua polttoainetta, jota voidaan käyttää kaikissa dieselpolttomoottoreissa. Puudieseliä käytettäessä syntyy muun muassa vähemmän pienhiukkaspäästöjä kuin tavallista dieseliä käytettäessä.
Pyrolyysiöljy on bioöljyä, jota valmistetaan biomassaa hapettomissa olosuhteissa kaasuttamalla. Pyrolyysiöljyllä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita esimerkiksi lämpölaitoksissa.
Bioetanolia voidaan valmistaa myös puusta. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi sellaisenaan liikennepolttoaineena tai sen osana.
Raakatärpätti uutetaan puusta sulfaattimenetelmän avulla ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi liimoissa, desinfiointiaineissa, meikeissä tai autonrenkaissa. Raakatärpätillä voidaan korvata fossiilisia materiaaleja monissa teollisuuden prosesseissa.
Mäntyöljyä syntyy osana sellu- ja paperiteollisuuden menetelmiä, ja se erotetaan mustalipeästä ligniinin ohella. Tyypillisiä käyttökohteita mäntyöljylle ovat esimerkiksi maalit, margariini, voiteluaineet, pesuaineet ja asfaltti.